Ekstrakcja

Proces ekstrakcji kawy

Ekstrakcja (z łaciny: extraho – wyciągam) jest to metoda wyodrębniania z mieszaniny (surowców lub cieczy) składnika przy pomocy rozpuszczalnika. Wszyscy korzystamy z tej metody, np. przy parzeniu herbaty – rozpuszczalnikiem jest wtedy woda.

Przygotowana wcześniej mieszanka prażonych zbóż i cykorii, sporządzona zgodnie z recepturą, przekazywana jest do ekstraktorów, w których poddawana jest wieloetapowemu procesowi wymywania gorącą wodą. Podczas ekstrakcji płynny ekstrakt stopniowo wzbogaca się, jednocześnie się ochładzając. Ekstrakcja, której poddajemy nasze surowce, nazywana jest ekstrakcją przeciwprądową.

Finalna postać ekstraktu o określonej gęstości, smaku i innych parametrach technologicznych, jest magazynowana w metalowych zbiornikach, których łączna pojemność to ponad pół miliona litrów.

Ekstrakcja jest procesem całkowicie naturalnym, nad jego przebiegiem czuwają wykwalifikowani i doświadczeni pracownicy, których wspomaga elektroniczny system sterowania.