Polityka cookies

W ramach naszej strony wykorzystujemy pliki cookies w celu ułatwienia i ulepszenia korzystania ze strony. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci Twojego urządzenia. Ponadto, po wyrażeniu zgody, pliki cookies będą wykorzystywane do celów reklamowych związanych z analizą zachowań użytkowników oraz do celów statystycznych. Możesz wyłączyć stosowanie plików cookies dla tych celów poprzez dokonanie zmiany ustawień Twojej przeglądarki lub przez kliknięcie przycisku poniżej: Ustawienia.

Więcej informacji na temat plików cookies możesz znaleźć w naszej polityce prywatności.

Napoje i składniki

Trzy kroki do wyjątkowego smaku

Bazując na wieloletnim doświadczeniu w produkcji, tworzymy rozpuszczalne napoje, wydobywając z naturalnych składników pełnię smaku i aromatu. Poznaj nasz proces produkcji.

Budujemy smak i aromat

Zaczynamy od prażenia składników. Ziarna zbóż i płatki cykorii pod wpływem wysokiej temperatury karmelizują się, nabierają głębi smaku, a ich kolor staje się ciemniejszy.

Dostawa i kontrola jakości

Odpowiednio dobrane surowce najlepszej jakości to podstawa smaku i aromatu.

Wszystkie surowce dostarczone do magazynów firmy Grana, m.in. ziarna zbóż, suszona cykoria, korzeń mniszka lekarskiego, kawa, są poddawane starannej selekcji według ustalonych kryteriów jakościowych. Dopiero po uzyskaniu pozytywnej opinii Działu Kontroli Jakości surowce są kierowane do dalszej obróbki.

Czytaj wiecejCzytaj mniej

Prażenie

Prażenie to poddawanie surowców działaniu wysokiej temperatury. W przedsiębiorstwie Grana sterujemy tym procesem automatycznie, dzięki temu gwarantujemy utrzymanie parametrów technologicznych, takich jak barwa czy stopień uprażenia.

Od perfekcyjnie prowadzonego procesu prażenia zbóż (jęczmień, żyto, orkisz), cykorii czy mniszka lekarskiego zależy późniejszy smak i aromat kawy zbożowej i cykoriowej.

Zboża prażone są w piecu bębnowym, a korzenie cykorii i mniszka lekarskiego – w piecu taśmowym.

Każdy z surowców wymaga innych temperatur i czasu prażenia. Tak przygotowana aromatyczna baza składników jest gotowa do ekstrakcji.

Nad całością tego kluczowego dla smaku procesu czuwa doświadczony pracownik.

Czytaj wiecejCzytaj mniej

Wydobywamy esencję

Do odpowiednio dobranych mieszanek prażonych składników dolewamy gorącej wody. Pod wpływem działania wody i temperatury powstaje płynna, mocno aromatyczna esencja, czyli ekstrakt.

Ekstrakcja

Ekstrakcja (z łaciny: extraho – wyciągam) jest to metoda wyodrębniania z mieszaniny (surowców lub cieczy) składnika przy pomocy rozpuszczalnika. Wszyscy korzystamy z tej metody, np. przy parzeniu herbaty – rozpuszczalnikiem jest wtedy woda. Cały etap jest całkowicie naturalny – zupełnie jak zaparzenie herbaty lub kawy w domowych warunkach.

Przygotowana wcześniej mieszanka prażonych zbóż i cykorii, sporządzona zgodnie z recepturą, przekazywana jest do ekstraktorów, w których poddawana jest wieloetapowemu procesowi wymywania gorącą wodą. Podczas ekstrakcji płynny ekstrakt stopniowo wzbogaca się, jednocześnie się ochładzając. 

Finalna postać ekstraktu o określonej gęstości, smaku i innych parametrach technologicznych jest magazynowana w metalowych zbiornikach, których łączna pojemność to ponad pół miliona litrów.

Ekstrakcja jest procesem całkowicie naturalnym, nad jego przebiegiem czuwają wykwalifikowani i doświadczeni pracownicy, których wspomaga elektroniczny system sterowania.

Czytaj wiecejCzytaj mniej

Nadajemy kształt

Ostatnim etapem jest suszenie. Płynna esencja zostaje rozpylona w 40-metrowej wieży suszarniczej. Płyn styka się z gorącym powietrzem i stopniowo odparowuje, a powstały proszek opada na dno wieży. Od tego momentu można rozkoszować się naturalnym napojem w wygodnej formie instant.

Suszenie rozpyłowe i aglomeracja

Proces suszenia odbywa się w suszarniach rozpyłowych. Suszarnia to wysokie na 40 metrów urządzenie, w którym rozpylony wodny ekstrakt kawy zbożowej, w postaci wirującej mgły, styka się z gorącym powietrzem.

Rozpylony ekstrakt w atmosferze gorącego powietrza stopniowo ulega wysuszeniu – następuje gwałtowne odparowanie wody. Gotowy proszek kawy zbożowej opada na dno suszarni.

Przez cały czas trwania procesu suszenia w wewnętrznym laboratorium dokonuje się pomiaru ciężaru nasypowego, koloru i wilgotności. Wyniki oznaczeń pozwalają na szybkie zmiany parametrów prowadzonego procesu, celem jego optymalizacji.

Aby uzyskać kawę granulowaną, inaczej zwaną aglomerowaną, musimy dodać jeszcze jeden etap: aglomerowanie, w którym za pomocą pary wodnej łączymy proszek w nieregularne granulki.

Czytaj wiecejCzytaj mniej

Proszek

Najpopularniejsza postać naszych napojów.

Aglomerat

Za pomocą pary wodnej możemy dodatkowo nadać naszym proszkom kształt granulek.

Liofilizat

Część naszych ekstraktów poddajemy procesowi liofilizacji, dzięki czemu przybierają formę kryształków.

Przygotowanie do drogi

Zautomatyzowane linie pakujące pozwalają zapakować nasze produkty w różnorodne opakowania jednostkowe, a następnie transportowe. Dzięki nowoczesnemu zapleczu magazynowemu i sprawnym systemom logistycznym realizujemy ponad 12 000 wysyłek rocznie.

Pakowanie

Oferujemy opakowania transportowe (big bagi, kartony)
i jednostkowe, w różnych wielkościach i kształtach
(słoje, doypacki, puszki, kartoniki, torebki, stickpacki).

Napoje zbożowe, cykoriowe oraz naturalne kawy rozpuszczalne możemy pakować na następujących liniach do pakowania opakowań jednostkowych:

  • linia do pakowania torebek i kartoników
  • linia do pakowania torebek typu doypack oraz saszetek
  • linia do pakowania słoików (kilka kształtów i pojemności do wyboru)
  • linia do pakowania puszek (kilka pojemności do wyboru)
Czytaj wiecejCzytaj mniej

Logistyka

Posiadamy nowoczesne magazyny o powierzchni 8000 m2. Zapewniamy transport na cały świat – drogą morską, lądową lub powietrzną. Wysoką jakość usług logistycznych potwierdza nasz status upoważnionego przedsiębiorcy AEO.