Kawa

Kawę zaczęto uprawiać ponad 1000 lat temu na terenach dzisiejszej Etiopii. Drzewa kawowca w naturalnych warunkach mogą osiągać wysokość nawet kilkunastu metrów, ale na plantacjach przycina się je do wysokości ok. 2 metrów. Kawowce wydają owoce, których miąższ jest kwaśny i nie nadaje się do spożycia. Kawę produkuje się natomiast z pestek, czyli znanych powszechnie ziaren kawy.

Do rodziny kawowców zalicza się ponad 100 gatunków tropikalnych roślin, ale do produkcji kawy wykorzystuje się praktycznie tylko dwa z nich: Arabicę i Robustę.

Gatunki różnią się nie tylko pochodzeniem, ale przede wszystkim aromatem i bukietem smakowym.

Kawa Arabica i Robusta

Arabica

Jest to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Uprawiana jest w Afryce, Azji i Ameryce w różnych odmianach – głównie na wyżynach Brazylii i Kolumbii, a także w Indiach, na Jawie oraz Karaibach, na wysokości od 900 do 2000 m n.p.m.

Kawa Arabica jest łagodniejsza i delikatniejsza od Robusty, bardziej aromatyczna, często w posmaku wskazuje się nuty czekoladowe i korzenne. Jej gatunki mają również niższą zwartość kofeiny (około 1%-1,5%).

Robusta

Gatunki Robusty zostały odkryte dopiero w XIX wieku. Jest ona znacznie łatwiejsza w uprawie, ze względu na odporność na choroby i wahania temperatur. Jest również bardziej wydajna. Idealna wysokość, na której sadzi się drzewa Robusty, to 0-700 m n.p.m. Największe plantacje znajdują się w zachodniej Afryce, Indiach, Wietnamie oraz Brazylii. Najlepsze odmiany uprawiane są w Ugandzie i Zairze.

Kawa tego typu ma mocny, wyrazisty smak i aromat, oceniany często jako gorzkawy i kwaskowaty. Równocześnie ziarna Robusty zawierają więcej kofeiny (około 2%–4,5%).



Grupa CAFÉA oferuje następujące rodzaje produktów kawowych:


Kawy rozpuszczalne

Na rynku dostępnych jest wiele gatunków kaw rozpuszczalnych, klasyfikowanych ze względu na parametry jakościowe. Grupa CAFÉA, jako ekspert w branży kawowej, oferuje wszystkie rodzaje kaw rozpuszczalnych: w proszku, w granulacie, liofilizowane oraz bezkofeinowe w różnych zestawach mieszanek i receptur – opracowywanych z przywiązaniem do najwyższych standardów jakościowych.


Rozpuszczalne miksy kawowe

Miksy kawowe w stosunkowo krótkim czasie przejęły znaczącą część rynku. Podążając za trendem, rozwijającym się w kierunku produktów gotowych do spożycia (ready to use), Grupa CAFÉA ma do zaoferowania cały wachlarz propozycji: od gorących czekolad po cappuccino.

Kawa w płynie

Kawa w płynie jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym do wzbogacania żywności o zapach kawy i/lub jako barwnik. Istotne jest wykorzystanie najwyższych jakościowo gatunków kaw, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na jakość produktu finalnego. Ekstrakty płynne kawy, oferowane przez Grupę CAFÉA, produkowane są wyłącznie ze świeżo mielonych i prażonych ziaren kawy i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów.


Mieszanki kaw i napojów zbożowych

Grana specjalizuje się w produkcji mieszanek kawowych. Najczęściej łączymy kawę z cykorią lub mieszanką zbóż, co pozwala osiągnąć napój o delikatniejszym smaku i aromacie, z mniejszą zawartością kofeiny.


Przykłady marek z tej kategorii, oferowanych przez Granę: Inkafe, Chicorycup with Coffee.