Zboża

Żyto zwyczajne (Secale cereale L.)

Żyto ma niewielkie wymagania siedliskowe, dobrze wykorzystuje składniki mineralne zawarte w podłożu, dlatego może być uprawiane na wszystkich rodzajach gleb, nawet tych słabszych. Ponadto cechuje się oszczędną gospodarką wodną i jako jedyne ze zbóż jest odporne na niskie temperatury. Uprawiane jest głównie w Europie.

więcej

Orkisz (Triticum spelta)

Orkisz uważany jest za roślinę dziką, gdyż na przestrzeni wieków nie był modyfikowany i dostosowywany do wymagań rolniczo-użytkowych. Z tych względów jest zalecany do uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Powodem zainteresowania uprawą orkiszu jest również korzystny skład chemiczny ziarna, decydujący o wysokiej wartości odżywczej otrzymywanych z niego produktów.

więcej

Słód

Słód produkuje się w słodowniach z ziarna różnych gatunków zbóż. Najczęściej wykorzystywanym do tego celu surowcem jest ziarno jęczmienia, z którego otrzymuje się słody jasne i ciemne na potrzeby przemysłu browarniczego. Proces słodowania ziarna trwa 5-8 dni i składa się z kilku etapów: czyszczenia i sortowania, moczenia, kiełkowania, suszenia, podkiełkowywania oraz magazynowania.

więcej

Korzenie

Cykoria podróżnik

Jest byliną o wysokości 0,2-1,2 m. Występuje pospolicie jako roślina rosnąca dziko na przydrożach i pastwiskach na niżu i na pogórzu Polski. Jej odmiany spotykane są także w innych częściach Europy oraz w północnej części Afryki i w Azji. Liście i korzenie tej rośliny mają właściwości lecznicze, dlatego od dawna były wykorzystywane w medycynie ludowej.

więcej

Burak cukrowy

Do tego samego gatunku należą również buraki ćwikłowe i pastewne oraz szpinak. Burak cukrowy jest rośliną o rozwiniętym systemie korzeniowym, dobrze adaptującą się do różnych warunków klimatyczno-glebowych. Jest on uprawiany powszechnie od ok. 150 lat, głównie na półkuli północnej. Pierwsze odmiany buraków cukrowych wyhodowano w Europie przez selekcję odmian buraków pastewnych o największej zawartości cukru.

więcej

Mniszek lekarski

Jest byliną o wysokości 5-50 cm, charakteryzującą się łodygami z sokiem mlecznym oraz żółtymi kwiatami, zebranymi w duże koszyczki. Po przekwitnięciu kwiatów i rozsianiu owoców przypomina nagą czaszkę mnicha, stąd wywodzi się jego nazwa. Występuje pospolicie w całej Polsce, rosnąc na przydrożach oraz na łąkach.

więcej

Owoce i inne ekstrakty roślinne

Owoce dzikiej róży

Dzika róża jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Jej owoce zawierają również likopen (ważny i silny antyoksydant), witaminy z grupy A i B, kwasy organiczne i flawonoidy.

więcej

Kawa

Arabica i Robusta

Kawę zaczęto uprawiać ponad 1000 lat temu na terenach dzisiejszej Etiopii. Drzewa kawowca w naturalnych warunkach mogą osiągać wysokość nawet kilkunastu metrów, ale na plantacjach przycina się je do wysokości 1,5-2 metrów.

więcej